Kto nie lubił w dzieciństwie smaku Nutelli? Chyba pamięta to każdy - kanapka wysmarowana
czekoladą o smaku orzechowym.
Jednak sklepowe smarowidła mają w sobie wiele cukru, olejów czy nawet konserwantów, a to
wszystko składa się na ogromną bombę kaloryczną. Dodatkowo wiele z nich zawiera produkty
odzwierzęce, więc dla wegan smak Nutelli to jedynie wspomnienie.
Mamy jednak ratunek - domowy, naturalny i mniej kaloryczny!
Wegańska Nutella z daktyli świetnie sprawdza się w roli kremu do ciast czy jako dziecięcy
przysmak kanapkowy - podobnie jak jej pierwowzór, jedynie tym razem kalorii jest znacznie mniej!
Zbieraj składniki i za 15 min smarujemy kanapki!

SKŁADNIKI:
• 1 Szklanka orzechów laskowych
• 15 dużych daktyli bez pestek
• 0.5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
2 łyżki gorzkiego kakao
• 1 szczypta cynamonu
• 1 szczypta soli

Jedna porcja to około: 300 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Prażymy orzechy na patelni przez około 15 min. Dynamicznie ruszamy patelnią aby orzechy
nie były przypalone, mogą jednak mocno się zabrązowić
2. Po uprażeniu, przekładamy je do naczynia wyłożonego bawełnianą szmatką. Kiedy troszkę
przestygną zaczynamy pocierać je używając materiału - w ten sposób obierzemy je z łupin.
3. Blendujemy orzechy na drobną papkę dodając pozostałe składniki. Mleko warto dodawać
porcjami, aby Wege Nutella nie wyszła za rzadka.
4. GOTOWE ! FIT Wegańska Nutella w 3 krokach :)


Smacznego !