Kto chociaż raz spróbował bakłażana w zalewie miso, ten wie, że idealnie pasuje do niego pikantna i orzeźwiająca surówka z marchewki. Niemal mięsny i pieczeniowy smak tworzy idealne połączenie z kwaskowatym i świeżym smakiem marchewki.

Idealny przepis na upały! Nie tylko w smaku przynosi ukojenie ale i w przygotowaniu - całość zajmie Ci dosłownie 20 min.

Przygotuj składniki i nakryj stół na tarasie - siadamy za kilka chwil do lunchu! ;)

SKŁADNIKI:
1 Bakłażan
2 Marchewki
1 Grejpfrut
2 łyżki pasty miso
1 łyżeczka świeżego imbiru
2 Sos sojowy
1 łyżka sezamu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka sosu chili Sriracha
1 cytryna
1 garść kolendry do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Bakłażana przekrawamy na dwie równe części oraz kroimy w kostkę podobną na zdjęciu
2. W miseczce robimy pastę do glazury: dodajemy miso, imbir, sos sojowy, sok z połowy cytryny oraz sezam. Wszystko mieszamy aż stworzy mieszaninę przypominającą w konsystencji musztardę.
*Jeśli pasta jest za gęsta można dodać kilka łyżek ciepłego oleju kokosowego lub oliwy.
3. Dokładnie zasmarowujemy wewnętrzną część bakłażana, wypełniając nakrojenia i pozostawiamy na kilka chwil do marynacji.
4. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach i skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny. Do surówki dodajemy sól i ostry sos chili oraz dokładnie obranego grejpfruta i wszystko dokładnie mieszamy. Sypiemy kolendrą dla koloru i surówka gotowa!
5. Wracamy do bakłażana, który czeka oblany w marynacie. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 180C
6. Wszystko podajemy z orzeźwiającą lemoniadą i gotowe !

Komentarz:
Czasami bywa tak, że bakłażan wydaj się gorzki aby temu zapobiec należy do pasty dodać dwie łyżeczki cukru brązowego. Nie należy jednak dodawać go za dużo ponieważ w piekarniku może nieładnie przypalić całą potrawę.