Wegańska jajecznica? Dokładnie tym można nazwać tofucznicę!
Wygląda jak jajecznica a smakuje jeszcze lepiej.

Zasadą jest dobrej jakości tofu, które po przesmażeniu i rozkruszeniu rozpływa się w ustach.
Wszystko balansuje prażona cebula oraz szpinak.

Ciepłe i pożywne śniadanie - nie tylko dla wegan ;)

SKŁADNIKI:
1. Mała cebula biała
2. 200g Tofu
3. 3x garści świeżego szpinaku
4. Szczypta czarnej soli
5. Łyżeczka płatków drożdżowych
6. Szczypta kurkumy
7. Olej do smażenia
8. 50 - 100ml mleka sojowego (w zależności od Tofu)
9. Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Rozkruszamy kostkę tofu na drobne kawałki używając dłoni
2. Cebulę kroimy i wrzucamy na gorący olej a po chwili dorzucamy szpinak
3. Kiedy warzywa na patelni zaczną się rumienić wrzucamy na patelnię tofu i wraz z nim szczyptę
czarnej soli, łyżeczkę płatków drożdżowych i łyżeczkę kurkumy. Wszystko dokładnie mieszamy
4. Należy stopniowo dodawać mleka sojowego tak aby tofucznica nie była wysuszona ale
tworzyła kremową konsystencję - przypominającą jajecznicę.
5. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem i GOTOWE. Można siadać do śniadania.

* Całość swietnie komponuje się z utostowanymi kromkami chleba oraz mocną kawą,